3 способи приготувати ПП-круасани та з чим їх їсти
Круасан вважається зовсім не корисними ласощами — традиційно в ньому багато масла і цукру. Однак за належної вправності можна навчитися пекти ПП-круасани, які завдадуть менше шкоди фігурі. Розповідаємо про три способи готування корисних круасанів, і з чим їх їсти.
Із чим їсти круасани
Залежно від того, солодкі ви хочете круасани чи солоні, з’їсти їх можна як у солодкому вигляді, так і з солоними добавками. Наприклад, начинити круасан сиром, шинкою та зеленню. Або рибою з соусом, або ж ростбіфом.
У солодкі круасани можна одразу додавати начинки під час готування, а можна їсти їх із вершковим маслом, джемами, горіховими чи шоколадними пастами. Круасан — настільки приємна випічка, що можна їсти його взагалі без усього.
Круасан із низьким вмістом масла
Круасан із низьким вмістом масла підійде для тих, хто на дієті
Цей круасан не буде точною копією звичного, але він так само приємно хрумтить і тішить своєю листковою текстурою. А ще в ньому менше масла, як і калорій.
- 6 ст.л. молока
- 1 ч.л. цукру
- ½ ч.л. солі
- 2 ст.л. води, підігрітої до 40 градусів
- 1,5 ч.л. активних сухих дріжджів
- 170 гр борошна вищого ґатунку
- 2 ст.л. солоного вершкового масла, розм’якшеного
- 1 яєчний жовток, злегка збитий з 2 ч.л. холодної води
- Вилийте молоко в невелику каструлю. Закип’ятіть його, нагріваючи на сильному вогні, доки не почне виділятися пара, але зніміть з вогню, поки воно не закипіло. Вмішайте цукор і сіль, щоб вони розчинилися. Відкладіть молоко вбік, щоб воно охололо.
- Відправте теплу воду в чашу мультиварки. Посипте дріжджами і перемішайте, щоб вони розчинилися. Додайте остигле молоко. Повільно додавайте борошно, добре перемішуючи, поки не вийде м’яке тісто.
- Викладіть тісто на злегка посипану борошном дошку і місіть близько 5 хвилин, поки воно не стане гладким і еластичним.
- Помістіть тісто в змащену олією миску. Накрийте вологим рушником і дайте піднятися в теплому місці протягом 1 години.
- Коли тісто збільшиться вдвічі, обімніть його і розкачайте на злегка посипаній борошном поверхні в прямокутник розміром 15 x 20 сантиметрів.
- За допомогою ножа акуратно розподіліть 1 столову ложку м’якого вершкового масла по нижніх 2/3 тіста. Складіть тісто навпіл, опустивши спочатку верхню, не змащену маслом третину вниз, щоб вийшов рівний прямокутник. Поверніть тісто на чверть обороту і короткими рівними рухами розкачайте ще один прямокутник розміром 15 x 20 сантиметрів. Розподіліть столову ложку м’якого вершкового масла, що залишилася, на нижні 2/3 тіста і знову складіть. Розкачайте і складіть ще двічі, не додаючи більше масла.
- Сформуйте з тіста кулю і розкачайте в коло діаметром 38 сантиметрів. Розріжте на 12 рівних за розміром клинів. Починаючи з великого кінця кожного клина, скачайте від основи до кінчика. Покладіть кожен круасан на не змащене олією деко кінчиком донизу на відстані один від одного. Накрийте і дайте піднятися, поки тісто не збільшиться майже вдвічі, приблизно на 40 хв.
- Розігрійте духовку до 190 градусів. Акуратно змастіть кожен круасан яєчним жовтком. Випікайте 10-15 хв, поки добре не підрум’яняться. Остудіть.
Круасан із цільнозерновим борошном
У цільнозернового круасана більш насичений смак, ніж у звичайного
У такому круасані більше клітковини, ніж зазвичай, і ви отримаєте всю користь і горіховий смак цільного зерна. Після цільнозернового круасана вам не так швидко захочеться їсти і буде більше енергії. Цей рецепт — з вистоюванням тіста, приготування займе кілька днів, але результат того вартий.
- 175 гр білого борошна
- 105 гр цільнозернового борошна
- 2 ч.л. активних сухих дріжджів
- 2 ст.л. цукру
- 160 мл молока, злегка підігрітого
- 1 ч.л. солі
- 160 гр вершкового масла, холодного і нарізаного кубиками
- 1 яйце
- дрібка солі
- У невеликій мисці змішайте біле і цільнозернове борошно. Змішайте дріжджі з молоком і цукром у чаші стаціонарного міксера або перемішайте все руками у великій мисці. Додайте приблизно третину борошна і дайте суміші постояти, поки вона не почне пузиритися, 10-15 хвилин.
- Додайте решту борошна та сіль і перемішайте до однорідності. Замісіть тісто на злегка посипаній борошном поверхні. Перекладіть тісто в миску, накрийте поліетиленовою плівкою і залиште тісто в холодильнику на ніч (не менше 6 годин).
- Наступного дня покладіть холодну олію в чашу стаціонарного міксера з насадкою-лопаткою і місіть на середньо-високій швидкості, доки в олії не залишиться грудочок, близько 15 секунд. Можна місити й руками. Покладіть на стіл шматок плівки і покладіть масло. Надайте маслу форму прямокутника розміром 10 на 8 см. Охолодіть його в холодильнику протягом 20-30 хвилин.
- Дістаньте тісто з холодильника. Розкачайте його на злегка посипаному борошном столі, щоб воно утворило форму ромба. Помістіть охолоджене масло в центр. Складіть кути ромба поверх масла, повністю запечатавши його, і постукайте по тісту качалкою, щоб вирівняти. Розкачайте тісто в прямокутник розміром 30 на 22 см. Згорніть його боки в центр, загорніть у харчову плівку й охолодіть тісто протягом 45-60 хвилин.
- Повторіть дії: знову розкачайте і складіть тісто, потім охолодіть його ще 45-60 хвилин. Період відпочинку тіста може бути довшим, якщо у вас є інші справи. Можна дати йому відпочити пару годин між кожним розкачуванням.
- Зробіть останнє розкачування і складання тіста і дайте йому охолонути протягом години. У цей момент тісто можна залишити на ніч або заморозити.
- Застеліть деко папером для випічки. Розгорніть тісто і розкачайте його на злегка посипаній борошном стільниці, поки не вийде прямокутник розміром 30 на 22 см. Обріжте краї гострим ножем і розріжте тісто на 3 прямокутники, потім розріжте кожен прямокутник по діагоналі, отримавши 6 трикутників.
- Розкачайте кожен трикутник до 28 см завдовжки. Починаючи з широкого кінця, скрутіть круасан до кінчика, але не надто туго. Покладіть його на деко вістрям догори.
- Накрийте деко великим поліетиленовим пакетом (наприклад, чистим мішком для сміття) і дайте круасанам відстоятися в теплому місці, доки вони не збільшаться майже вдвічі й не набухнуть, що займе від 1,5 до 2 годин.
- Розігрійте духовку до 200ºC. Змішайте яйце з дрібкою солі та змастіть кожен круасан. Випікайте круасани протягом 5 хвилин, потім зменшіть температуру до 180 градусів і випікайте протягом 20-25 хвилин, поки вони не підрум’яняться. Під час випікання може витекти трохи олії, це нормально.
Кето-круасан
Рецепт кето-круасана не найпростіший, але зате в такій випічці дуже мало вуглеводів
У цих круасанах всього 3 гр вуглеводів на одну штуку, а також 15 гр білка. Ці кето-круасани майже не відрізняються від звичайних: вони маслянисті та листкові, з повітряними шарами тіста всередині і злегка хрусткі зовні. Для їхнього приготування доведеться попітніти, але воно того варте.
- 227 гр холодного вершкового масла, нарізаного кубиками
- 7 ст.л. густих вершків
- 1 яйце
- 2 ст. л. теплої води
- 6 ст. л. холодної води
- 2 ч.л. активних сухих дріжджів
- 2 ст. л. порошку інуліну
- 100 гр пшеничної клейковини
- 60 гр підсолоджувача
- 45 гр вівсяної крупи
- 45 гр люпинового борошна
- 1 ст.л. кокосового борошна
- 1,5 ст.л. розпушувача
- ½ ч.л. ксантанової камеді
- дрібка солі
- У невеликій мисці змішайте 2 столові ложки теплої води, дріжджі та інулін. Виделкою перемішайте, накрийте миску фольгою і відставте в сторону. В іншій мисці змішайте клейковину, підсолоджувач, вівсянку, борошно з люпину, кокосове борошно, розпушувач, ксантанову камедь і сіль. Додайте вершкове масло. Потім додайте холодну воду, густі вершки та дріжджову суміш, яку ви відклали раніше. Перемішуйте все разом, поки тісто не почне збиратися в грудку, потім сформуйте руками кулю. Оберніть кулю з тіста поліетиленовою плівкою і помістіть її в холодильник на півгодини.
- Дістаньте тісто з холодильника і покладіть його на поверхню, злегка присипану пшеничним борошном. Покладіть пергаментний папір поверх тіста і розкачайте його качалкою вздовж, щоб вийшов довгий прямокутник. Загніть боки тіста всередину, склавши його, як книжку. Акуратно натисніть на краї, щоб вирівняти форму тіста. поверніть його на 90 градусів, посипте борошном поверхню і верх тіста і повторіть перший крок, розкачуючи його в довгий прямокутник. Потім знову складіть його. Повторіть цей процес 4 рази. Якщо тісто стає жорстким, просто загорніть його і поставте в холодильник ще на півгодини.
- Після 4 розкачувань залиште тісто в холодильнику на 30 хвилин. Дістаньте його і повторіть розкачування і складання ще 2 рази або доти, доки масло майже повністю не змішається і не стане в’язким. Загорніть тісто і поставте в холодильник щонайменше на 30 хвилин, перш ніж переходити до наступного кроку.
- Дістаньте тісто з холодильника і розріжте його навпіл. Загорніть одну половину в плівку і відправте назад у холодильник. Розкачайте шматок тіста по ширині і по довжині, щоб вийшов великий і товстий прямокутник. Розкачуйте до того моменту, як воно стане тонким. Зайве тісто по краях можна обрізати, щоб вони були рівними.
- Розріжте тісто на 3 менші прямокутники, а потім розріжте ці прямокутники по діагоналі від одного кута до іншого, щоб сформувати довгі трикутники. Згорніть кожен трикутник від великого краю до маленького. Викладіть готові круасани на деко, застелене пергаментним папером, і повторіть той самий процес з іншою половиною тіста, що ви раніше поставили в холодильник.
- Збийте яйце до отримання однорідної маси, злегка змастіть усі круасани яєчною сумішшю. Накрийте їх плівкою і дайте піднятися протягом 1 години за кімнатної температури (у тепле місце класти не потрібно). Розігрійте духовку до 190 градусів. Випікайте круасани приблизно 20-25 хвилин, поки вони не стануть золотисто-коричневими. Якщо верхівки підрум’янюються занадто швидко, накрийте їх фольгою. Насолоджуйтеся кето-круасанами з мінімальною кількістю вуглеводів.
Добавить комментарий
Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.