Скільки полуниці можна з’їдати на день та інші важливі питання про улюблену літню ягоду
Їжа
robertss 11.09.2023 Article
Полуниця — одна з найпопулярніших червневий ягід і потрібно поквапитися, щоб встигнути насолодитися нею вдосталь, поки вона не зійшла. Є й питання: скільки можна їсти полуниці на день? Скільки полуниця зберігається, і що краще з неї приготувати? Тож перш ніж іти по ягоди, перевірте себе за нашим невеликим гідом. Тут відповіді на найчастіші запитання про полуницю — хто знає, який факт здасться вам особливо корисним.
Як вибирати полуницю?
Її зараз багато — і в супермаркетах, і на фермерських ринках, і в каркасних наметах біля будинку. Початок червня у полуниці самий сезон, що, втім, не гарантує, що тішитиме кожна ягода. Навіть та, що коштує по 400-500 рублів за кілограм, може виявитися недостатньо солодкою: начебто, на смак полуниця, але щось не те. Тож правило перше: ціна не показник.
Вибирати полуницю краще за зовнішнім виглядом. Ягоди мають бути однорідного кольору, без вм’ятин і ознак гнилі. Білий кінчик — ознака того, що полуниця неідеальної зрілості, солодкою вона не буде. Навпаки, яскравий насичений колір сигналізує про те, що ягоди зібрали на межі перезрілості, тож довго зберігатися вони не будуть. Віддавайте перевагу тільки найсвіжішій полуниці — тій, що була зірвана не пізніше ніж за 48 годин до потрапляння на прилавок. Приватних продавців можна так і питати.
Ще хороша і смачна полуниця обов’язково приємно пахне. Крім жартів — полуницею. Обов’язково вибирайте ягоди, на яких залишилися зелені, в жодному разі не зів’ялі листочки. І куштуйте, якщо є можливість, при цьому вибирайте ягоду самі, не дозволяйте зробити це за вас продавцеві.
Які види полуниці зустрічаються в магазинах і на ринках?
Строго кажучи, те, що ми звикли називати полуницею, насправді садова суниця. Але звичку вже не перемогти. Ґрунтова полуниця починає з’являтися в магазинах з квітня-травня, а тепличну давно вміють вирощувати цілий рік. Але найкраще починати купувати ягоди в червні. На відміну від ранніх, літні ягоди солодші й ароматніші. Спочатку полуницю привозять із Криму та Краснодарського краю, ближче до кінця місяця з’являються підмосковні ягоди. Утім, у імпортної теж велика частка — постачати нас вітамінами звикли Туреччина, Азербайджан, Єгипет та Ізраїль. Найпопулярніші сорти полуниці — «клері», «Альба», «хоней». Один із видів названо на честь британської королеви — «Єлизавета II». Ця полуниця велика і солодка.
Найсмачніша полуниця — та, яку ви виростили і зібрали самі
Скільки можна зберігати полуницю?
В ідеалі полуницю краще взагалі не зберігати. Тому головна порада — купуйте ягоди невеликими порціями, щоб з’їдати одразу або протягом доби. Свіжозібрана полуниця, з грядки, може пролежати за кімнатної температури до двох днів, якщо її не мити і не ставити в холодильник. Ягоду в принципі не варто шокувати холодом, оскільки так вона втрачає смак і аромат. Але тільки в тому разі, якщо ви не плануєте полуницю заготовлювати.
Якщо без холодильника ніяк не обійтися, свіжа полуниця може зберігатися в спеціальному відсіку для овочів і фруктів не більше тижня. За умови, якщо ви її збирали самі й не мили. З купленою полуницею складніше — найімовірніше, ви не зможете достеменно з’ясувати, коли її було зірвано. Їжте якомога швидше.
Скільки можна зберігати полуницю в морозилці?
Досить довго — до 10-12 місяців. Перед тим, як відправляти в морозильну камеру, полуницю слід промити, гарненько висушити, позбавити зелених шапочок. Після заморозки ягоди значно втрачають смак і аромат, тож їсти їх як десерт уже не вийде. Зате така полуниця буде неймовірно гарною у випічці та компотах. Найголовніше — не намагатися заморозити полуницю повторно.
Ще один простий спосіб зберегти полуницю — пересипати ягоди цукром у співвідношенні 1:1 і пюрирувати за допомогою блендера. Не варити. Після цього масу можна перекласти в стерилізовані банки і прибрати в холодильник. Там полуниця, перетерта з цукром, може зберігатися кілька місяців.
Чим корисна полуниця?
Полуниця чинить неймовірно благотворну дію на організм. У ній багато вітамінів (A, C, B5, P, E), фолієвої кислоти, цинку, заліза, фосфору, кальцію. Вона перешкоджає розвитку діабету другого типу, має протизапальний ефект, покращує якість крові та допомагає знизити кількість холестерину. Полуницю рекомендують усім, у кого є проблеми із зором, серцево-судинною системою, анемія.
Скільки можна з’їдати полуниці на день?
Враховуючи, скільки користі приносить полуниця організму, їсти її хочеться щодня в необмеженій кількості. Однак медики рекомендують дотримуватися норми — 200-500 г на день. Півкіло — це максимум, якщо у вас немає жодних серйозних скарг на роботу шлунково-кишкового тракту, діабету та алергії. В іншому разі споживання полуниці краще обмежити, точну норму вам назве лікар, у якого ви спостерігаєтеся.
Скільки полуниці можна вагітним жінкам?
Вміст вітаміну C у полуниці вищий, ніж у більшої частини цитрусових. Цей мікроелемент дуже важливий під час вагітності — він допомагає підтримувати імунітет і бере участь у синтезі колагену, з якого потім формуються сполучні тканини дитини. 100 г полуниці містить 58 мг вітаміну С, тоді як денна норма для вагітної жінки становить 70 мг. Основна рекомендація щодо кількості полуниці — знати міру і не переїдати. У надто великій кількості ягода здатна підвищити тонус матки, що є однією з причин викиднів, або призвести до появи діатезу в дитини вже після пологів. Якщо ви знаєте, що на полуницю у вас алергія, від неї і зовсім варто відмовитися.
У скільки можна давати полуницю дитині?
Полуниця — сильний алерген, тому педіатри не радять вводити її в дитячий раціон до року. Знайомити дитину з продуктом слід з обережністю. Почніть зранку, з однієї невеликої ягоди, прослідкуйте, чи з’явиться алергія. Того ж дня краще більше нічого нового не пропонувати, щоб знати напевно, чи є реакція на полуницю. Жодних тривожних симптомів не з’явилося? Можна продовжити давати дитині полуницю, поступово збільшуючи кількість ягід.
Зробити з полуниці варення — один із найпростіших способів зберегти ягоди до зими
Скільки полуниці можна діабетику?
Полуниця при цукровому діабеті суворо не заборонена і навіть рекомендується в помірній кількості. Глікемічний індекс полуниці дорівнює 40, у ній багато вуглеводів, здатних підвищити рівень цукру в крові. Краще не перевищувати норму в 100 г на день і їсти ягоди на десерт, тобто після основного прийому їжі, а не натщесерце.
Чи можна їсти полуницю, якщо на частині ягід з упаковки з’явилася цвіль?
Якщо зіпсувалися кілька ягід, викидати всю упаковку, звісно, не потрібно. Достатньо відсортувати і викинути запліснявілі ягоди і ті, що з ними безпосередньо контактували. Вживати в їжу решту полуниці безпечно.
Чи можна їсти полуницю зеленою?
Як не дивно, недостиглі ягоди — цілком собі інгредієнт, але не в народній кулінарії, а у високій кухні. У деяких європейських ресторанах зелену полуницю маринують в оцті й шампанському та подають із морепродуктами. Десь ягоди подають із качкою та ревенем. Щоб зелена полуниця зійшла для випічки, її бланшують у спеціях і солодкому сиропі. Експериментувати вдома з незрілим продуктом не рекомендуємо, виняток — якщо у вас на руках є перевірений рецепт.
Як приготувати полуничне варення в духовці?
Щоб заготовити полуницю на зиму, не обов’язково її варити. Існує рецепт приготування варення, для якого знадобляться дві великі й плоскі форми для запікання та духовка. Полуниця і цукор беруться в рівних пропорціях. Ягоди перед роботою необхідно помити, відрізати в них листя, потім обсушити на рушнику. Полуницю і цукор розкладають у різні форми, після чого разом проводять у духовці приблизно півгодини за температури 180 градусів. Потім усе потрібно з’єднати і розкласти по стерилізованих банках.
Як приготувати полуничне печиво?
Варіантів маса, але нам симпатичний рецепт, у якому полуниця використовується у свіжому вигляді. Для цього спочатку треба приготувати щільне тісто, змішавши 320 г борошна, 6 г розпушувача, дрібку солі, 100 г вершкового масла, 50 г меду, 80 г пряженого молока і 1 столову ложку ванільного сиропу. Після цього тісто не тонко розкачується (так, щоб готове печиво можна було розрізати вздовж) і ділиться на невеликі прямокутники. Поки печиво випікається при 170°C, 400 г свіжої полуниці потрібно змішати з 30 г кленового сиропу. Після цього десерт залишиться тільки зібрати. Кожне печиво ріжете навпіл, покриваєте щедрим шаром сирного сиру, кладете зверху полуницю, накриваєте другою половинкою і прикрашаєте м’ятою. Детальніше ознайомитися з рецептом можна тут.
Як приготувати полуничне морозиво?
Для нього вам знадобиться свіжа полуниця (приблизно півкіло), сік половини лимона, чайна ложка бальзамічного оцту, 125 г цукрової пудри і 200 мл вершків 22%. Полуницю, цукор і лимонний сік потрібно з’єднати і змішати в блендері, після чого додати бальзамічний оцет. Вершки збити окремо, змішати з ягідним сиропом і відправити в морозилку. Щоб морозиво вийшло без кристалів води, його доведеться діставати кожні кілька годин і збивати вінчиком або блендером. Утім, наявність морожениці позбавить від цих мук.
Запасіться часом і терпінням, якщо вирішили приготувати полуничне морозиво самостійно
Як приготувати пиріг із полуницею, щоб він не був усередині сирим?
Полуниця під час випікання дає багато соку, через що тісто нерідко виходить трохи сирим. Щоб усе вийшло, полуницю ретельно пересипають із крохмалем, кожну ягоду. Інший варіант — відмовитися від бісквіта і приготувати пиріг, у якого буде основа з пісочного тіста (її можна спочатку трохи запекти) і начинка на основі сметани з полуницею.