9 способів уникнути утворення каменів у нирках у новорічні свята і не тільки
Їжа
robertss 11.09.2023 Article
Гостра колька або тягнучий біль, відчуття печіння і навіть підвищення температури — маленькі, на перший погляд, камінчики здатні створити дуже великі проблеми зі здоров’ям. Як зробити так, щоб камені в нирках не утворювалися і не псували життя?
Камені, що утворюються в нирках, — це тверді мінеральні відкладення, які утворюються з речовин, розчинених у сечі. Коли сеча занадто концентрована або в нирках протікає якесь бактеріальне запалення, то починають утворюватися кристали, з яких і утворюються тверді камені. Якщо камінчики маленькі, вони можуть безболісно залишати нирки, але якщо вони великого розміру, то можуть застрягнути в сечоводі й спричинити сильний біль і температуру. Запобігти утворенню каменів у нирках найчастіше допомагає поєднання дієти та здорового способу життя. Ось кілька правил харчування, яких важливо дотримуватися.
1. уникайте зневоднення
Найкращий спосіб запобігти утворенню каменів у нирках — пити більше води. Якщо ви вживаєте мало рідини, то ваша сеча буде більш концентрованою і в ній складно буде розчинятися солям, з яких якраз і утворюються камені. Рекомендується випивати близько восьми-десяти склянок рідини на день — щоб отримувати щодня два літри сечі. Якщо ж ви багато займаєтеся спортом і потієте, то вам потрібно пити ще більше.
Зверніть увагу на колір сечі — вона має бути прозорою або блідо-жовтою. Якщо ж вона темного кольору, потрібно пити більше.
2. використовуйте менше солі
Занадто велика кількість солі в сечі перешкоджає реабсорбції кальцію із сечі в кров, що спричиняє високий рівень кальцію в сечі та може призвести до утворення каменів. Відповідно, що менше солі ви їсте, то нижчий рівень кальцію в сечі та ризик розвитку сечокам’яної хвороби. Небезпечна не тільки сіль, яку ви використовуєте як приправу, а й «прихована» сіль в овочевих, рибних і м’ясних консервах, різних копченостях, соліннях і маринадах, а також у продуктах, що містять глутамат натрію, нітрат натрію та бікарбонат натрію (харчову соду). Звісно, важко їсти не дуже солону їжу, тому можна використовувати як приправу більше спецій і пряних трав.
3. їжте більше продуктів, багатих на кальцій
Найпоширенішим типом ниркових каменів є кальцієві, утворені з оксалатів кальцію (солі та ефіри щавлевої кислоти) і фосфатів кальцію. Але люди думають, що кальцієві камені утворюються безпосередньо з кальцію — це не так! Навпаки, дієти з низьким вмістом кальцію можуть збільшити ризик утворення каменів у нирках і остеопорозу. А ось БАДи з кальцієм, дійсно, можуть призвести до каменів, тому вживати їх потрібно з обережністю. Краще збільште споживання сиру, сиру, йогуртів та інших продуктів, багатих натуральним кальцієм.
4. Зведіть до мінімуму продукти, багаті на оксалати
Згадані вище оксалати здатні зв’язуватися з кальцієм у сечі, тим самим сприяючи появі каменів. Ці речовини містяться в деяких продуктах у великих кількостях, тому їхнє споживання варто обмежити: це шоколад, кава, чай, бобові, картопля, арахіс, буряк, продукти із сої, пшениця.
5. Пийте апельсиновий сік
Лимонна кислота, що міститься у свіжовичавленому апельсиновому соку, фреші з цитрусових і натуральному лимонаді, може запобігти утворенню каменів у нирках.
Але і тут є обмеження: занадто високі дози вітаміну С, наприклад, отримані за допомогою біологічно активних добавок до їжі, можуть підвищувати ризик утворення каменів, особливо у чоловіків.
6. Їжте менше червоного м’яса
Продукти з високим вмістом тваринного білка — м’ясо, птиця, риба, яйця — можуть підвищити рівень кислотності сечі, знизивши її pH, і призвести до утворення каменів у нирках з оксалату кальцію. Особливо шкідливим у цьому разі вважається червоне м’ясо — у ньому багато пуринів, які сприяють виробленню сечової кислоти в організмі. Обмежте вживання яловичини та свинини, якщо побоюєтеся каменів.
7. Обмежте споживання цукру та газованої води.
На жаль, улюблена багатьма кола багата на фосфати, які також можуть призвести до сечокам’яної хвороби, роблячи сечу більш кислою. Така ж історія і з цукром, який входить до складу продуктів і напоїв з великими термінами придатності. Слідкуйте за кількістю цукру, який ви вживаєте разом із тістечками, кондитерськими виробами, солодкими фруктами, безалкогольними напоями та соками. Цукрозамінники та фруктоза теж не підходять — краще використовувати мед і стевію.
8. Вживайте більше овочів і зелені
Багаті на клітковину некрохмалисті овочі й трави, як-от селера, петрушка, базилік, броколі, морква, кукурудза, кейл, червоний і жовтий перець тощо, лише сприяють гарному обміну речовин, засвоєнню необхідних вітамінів і мінералів, виведенню токсинів і продуктів метаболізму.
9. Обмежте алкоголь
Підступні алкогольні напої спочатку обіцяють веселощі та розслаблення, але все обертається черговими проблемами зі здоров‘ям, зокрема і з нирками. З одного боку, келих алкогольного напою «обманює» організм і спричиняє сечогінний ефект, а з іншого, змушує клітини утримувати більше рідини. У підсумку — менше води стає в крові, нирки фільтрують густу рідину, заодно піддаючись впливу токсинів. Усе це може призвести і до хімічного, і до механічного пошкодження нирок, особливо, якщо в них уже є кристали солі.