Камбала

Їжа

robertss 27.09.2023 Article

Камбалою називають два види промислових риб сімейства камбалових, що належать до родів Bothidae і Pleuronectidae та поширені в прибережних водах кількох морів.

Камбала : опис продукту

Загалом у світі існує близько 500 видів камбалоподібних риб. Зустрічається камбала в Північно-Східній Атлантиці, від Білого моря до південної Португалії, у Північному морі та західній частині Середземного моря. Проникає також у солонуваті води гирл річок і лагуни в пошуках їжі. Тільки в морях, що омивають територію нашої країни, проживає близько 30 видів цієї плоскої риби.

Тіло камбали здається плоским, а голова несиметричною. Насправді те, що нам здається животом і спиною, — це два боки риби. В одних видів камбали світлим «низом» стає правий бік, а в інших видів — лівий. Камбала вміє змінювати забарвлення верхнього боку тіла залежно від кольору і візерунка на дні. Вона відтворює його настільки схоже, що стає практично непомітною.

Цікаво, що новонароджена камбала нічим не відрізняється від інших риб. Її тіло симетричне, і очі розташовані по обидва боки голови, але в міру дорослішання одне око починає відходити з нижнього («сліпого») боку до краю голови, це відбувається за рахунок нерівномірного росту тіла. Згодом на верхній («очній») стороні опиняються обидва ока. Щоправда, існує кілька екзотичних видів: у них рухоме око зупиняється рівно на ребрі голови.

М’ясо камбали багате на солі фосфору, а ось жирів практично немає. Камбала є джерелом вітаміну В12 і жирних кислот омега-3. Риба містить такі вітаміни, як А, D, В12, Е, тіамін, рибофлавін, нікотинову і пантотенову кислоту, піридоксин. У камбалі містяться такі корисні амінокислоти, як аспарагінова, треонін, серин, глутамінова кислота, гліцин і багато інших, вони сприяють зниженню рівня холестерину в крові. Камбала містить безліч мінералів і мікроелементів — це натрій, калій, кальцій, залізо, селен, цинк, магній, фосфор, мідь. Також риба містить велику кількість йоду.

Види та сорти

Камбалою називають два види промислових риб сімейства камбалових, що належать до родів Bothidae і Pleuronectidae та поширені в прибережних водах кількох морів.

Найбільший інтерес для промислу в промислових масштабах представляє європейський вид камбали і японські оливкові камбали. Види, що мешкають у західній і північній Атлантиці, популярні серед рибалок-спортсменів. Гастрономічний інтерес представляють тільки середні і великі за розміром види камбали. Європейський вид камбали — близько 1 м. Є ж види, наприклад Оligolepis Tarphops, які виростають тільки до 4,5 см і досягають максимальної маси 2 г.

Чорноморський різновид камбали називають калкан — це досить велика риба, у довжину вона виростає до метра, важить іноді до 10 кілограмів. М’ясо у калкана біле, смачне і не дуже жирне.

Біля західного узбережжя Камчатки значну частину уловів камбали становить так звана жовточерева, або чотиригорбкувата камбала — одна з найсмачніших і найцінніших далекосхідних камбал.

Як готувати

У більшості камбал дуже смачне і ніжне м’ясо, тому багато представників цього загону є промисловою рибою в багатьох країнах. Цю рибу можна приготувати різноманітними способами. Зазвичай на сковороді камбалу смажать цілою або тільки її ніжну філейну частину.

У Нормандії камбалу запікають, заливши сидром, або з соусом із мідій і печериць. У Греції готують із помідорами. Данці часто використовують гриби разом із камбалою. А в Німеччині найбільше популярна відварна камбала з різними соусами. Під час варіння камбали в бульйон часто додають біле вино.

Позначки:,
close